aanbouw woonhuis Nijmegen

#verbouwing #interieur #particulier opdrachtgeverschap #duurzaamheid

Uitbreiding  van een vrijstaande woning uit de jaren ’50 waarin het zicht op de tuin en de functionaliteit van de woning sterk worden verbeterd. De oorspronkelijke woning is gebouwd door een rozenkweker en dit is terug te vinden in de inrichting van de tuin. Ambitie is om de verwilderde rozentuin met halverdiepte kas op termijn weer in ere te herstellen nu de aanbouw is afgerond. Naar aanleiding van een schetsstudie door studioMAEK is er door de bewoners voor gekozen om de aanbouw dieper en breder te maken dan oorspronkelijk de bedoeling was zodat er in plaats van een serre naast de bestaande keukenuitbouw een volwaardige eetkamer met keuken aan de grote zonovergoten tuin is ontstaan.

De eetkamer is voorzien van een grote schuifpui met een open glazen hoek zodat er ook diagonaal zicht ontstaat op deze brede tuin aan de zuidoost-zijde. Door de aanbouw breder te maken dan de woning ontstaat ook een extra raam die de eetkamer zicht geeft op de relatief grote maar tot dan toe onzichtbare tuin aan de zijkant van de woning. Omdat de hoofdopzet van de aanbouw en de gevel sterk afwijken van de  architectuur van de bestaande woning is er voor gekozen om de gevel in een contrasterend materiaal uit te voeren. Er is gekozen voor een paarse leisteen (pehnryn uit Wales) waarin de gevelopeningen door scherp gesneden zinken kaders worden omlijst. Het terras (nog aan te leggen) met het vrij van de gevel hangende zonnescherm vormen een natuurlijke overgang tussen deze tuinkamer en tuin.

Naast de eettafel met haard neemt ook de keuken een belangrijke plek in, in het dagelijkse gebruik van de bewoners. De nieuwe keuken is vormgegeven op het fundament van de voormalige uitbouw en hoewel het technisch niet haalbaar bleek de oude keukenmuur deels te hergebruiken blijft de vroegere vorm van de uitbouw een herkenbaar element in de nieuwbouw. Door de halfhoge muur opent deze ruimte zich naar de eetkamer toe zonder dat deze zich teveel als keuken manifesteert. Dit komt omdat de gebruikelijke bovenkasten afwezig zijn en de hoge kasten discreet in de hoek zijn geplaatst zodat deze vanaf de eettafel niet waarneembaar zijn.

De uitbouw is voorzien van vloerverwarming. De gashaard, die zich tijdens een diner op ooghoogte bevindt, is ook bedoeld als bijverwarming (6kW) en heeft een warmtewisselaar die is aangesloten op de vloerverwarming. Ook is er, naast extra isolatie van de vloer, dak en muren, een grasdak met waterbufferend vermogen gerealiseerd en zijn alle oude (!) kunststof kozijnen vervangen voor houten kozijnen met HR++glas.