nieuwbouwwoningen Zegschans Zoetermeer
#nieuwbouw #woningbouw #stedenbouw #projectontwikkeling
stedenbouwkundige context
Op het achterterrein van één van de boerderijen aan de Zegwaartseweg te Zoetermeer is een kleinschalig woningbouwproject gerealiseerd. Het gebied rond de Zegwaartseweg heeft een landschappelijke karakter met een dijk waaraan veel monumentale boerderijen liggen. Dit historische landschap is ingeklemd tussen twee moderne vinexwijken. Het project Zegschans zoekt aansluiting bij beide, zeer uiteenlopende, invloedsferen waardoor de 10 nieuwbouwwoningen zich op naadloze wijze voegen naar de bestaande omgeving.
ontwerp
De bouwvolumes zijn gegroepeerd rondom een erf en de straatprofielen zijn van gevel tot gevel vormgegeven. De toegangsweg heeft een haast dorps karakter met vloeiende overgangen tussen openbaar en privé. Het project bestaat uit 6 geschakelde en 4 vrijstaande nieuwbouwwoningen. De oude stal is van de boerderij is ingekort en vanaf het nieuwbouwproject goed herkenbaar omdat de nieuwe gevel is voorzien van zwarte houten delen.De ontwerpstrategie bevatte veel keuzevrijheden voor de individuele bewoners zonder dat deze ten koste zou gaan van het eindbeeld. De woningtypes zijn vooraf ontworpen met een breed palet aan opties. Zo is er bijvoorbeeld een variant ontwikkeld die specifiek gericht is op senioren. Ook heeft een aantal bewoners er voor gekozen om samen met de architecten de woning als individueel project verder uit te werken.
Alle woningen hebben een voor-, een zij- en/of een achtertuin met aan de straatzijden een lage gemetselde tuinmuur in hetzelfde materiaal als de woning. Door de sterke samenhang met de metselwerk overstekken ontstaat een langgerekt en horizontaal gevelbeeld met op de begane grond houten gevels met open latwerk en op de verdiepingen massieve sculpturale metselwerkvolumes. Hierdoor ontstaat een straatbeeld dat, ondanks de grote variatie in oriëntatie en woningtypes, toch een grote samenhang uitstraalt.
materialisering
De sterk gearticuleerde metselwerk overstekken met bovenbouw balanceren uitdagend op de fragiele houten gevels van de begane grond. Deze kennen een abstract spel van open en dicht en zijn uitgevoerd met fijnbezaagd houten latwerk in combinatie met verdiepingshoge glasvlakken en open glashoeken. In deze gevels zijn de entree’s, parkeerzones en terrassen integraal opgenomen. De bovenbouw wordt gekenmerkt door haar massieve bakstenen uitstraling met smalle verticale terugleggende ramen met zeer ranke aluminium kozijnen met een traditionele uitstraling. Deze ramen bieden veel privacy door een uitgekiende combinatie van vorm en positie ten opzichte van die van de andere woningen.
Door een nauwe samenwerking tussen de architecten, Daas Baksteen en de aannemer is het authentiek ogende metselwerk van een bijzonder hoge kwaliteit geworden. Zo wordt door toepassing van murfor bij de banden en rollagen het aantal knipvoegen aanzienlijk verminderd waardoor de massieve uitstraling van het metselwerk extra wordt geaccentueerd. De zorgvuldig ontworpen gevels kenmerken zich door een ingetogen uitstraling. Hierin zijn veel traditionele elementen met een nauwgezette (metselwerk)detaillering verweven die een rechtstreekse verwijzing zijn naar de sobere rijkheid van de Haagse School.